Betekenis van jouw (huisstijl) kleuren

Kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op. Welke kleuren passen bij jouw bedrijf?

De betekenis van de kleuren in jouw huisstijl

Kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op, ik hou ervan om met kleuren te ‘spelen’. Zo vind ik het ook interessant om te weten te komen waarom een bedrijf voor bepaalde kleuren kiest.

Kleurencombinaties

Ben jij, als ondernemer, gegaan voor je favoriete kleuren of heb je onderzoek gedaan naar kleurencombinaties?  Of heb je gewoon gekeken naar de kleuren van een succesvol bedrijf en ben je daarmee aan de slag gegaan? Als je nog voor huisstijlkleuren moet kiezen, bekijk dan dit overzicht, wellicht helpt het bij je keuze. Kom je er niet helemaal uit? Ik help je graag!

Color Palette

Roze

Roze is een delicate kleur en kan worden omschreven als het ‘lieve' zusje van rood. Beide kleuren staan voor liefde en passie maar waar de kleur rood staat voor het agressieve in deze twee, staat de kleur roze juist voor de zachte kant van liefde. Denk aan romantiek, onschuldig flirten en charme. Roze wordt om die reden ook vaak ingezet als de kleur van universele liefde, zowel ‘self-love’ als liefde voor anderen. Wanneer je meer de nadruk wilt leggen op de onschuldige kant van je merk kun je beter voor een licht roze kleur kiezen en wanneer je juist meer kracht of passie wilt toevoegen ga je voor een donkerdere variant.
mijn favoriet

Blauw

Blauw is een uitstekende kleur als je serieus, zakelijk en professioneel wilt overkomen. Blauw straalt namelijk vertrouwen, eerlijkheid en betrouwbaarheid uit. Daarmee draagt deze kleur bij aan het opbouwen van klantloyaliteit. Die zakelijkheid die vaak met blauw geassocieerd wordt komt omdat het een objectieve, rustige en analytische kleur is. Om die reden zie je dat deze kleur vaak ingezet wordt bij bedrijven en merken die accent willen leggen op hun systematische kwaliteiten.

Groen

Balans, harmonie en groei: dat is waar de kleur groen voor staat. Wanneer we denken aan zaken als duurzaamheid, het milieu, gezondheid en de natuur komen we al snel uit bij de kleur groen. Het is dan ook een voor de hand liggende keuze om groen te gebruiken wanneer je groene en milieuvriendelijke producten wilt promoten. Op mensen werkt de kleur kalmerend en zorgt groen voor rust, stabiliteit en vertrouwen. Met zulke krachtige en kalmerende eigenschappen die de kleur groen op mensen heeft wordt er zelfs gezegd dat deze kleur een helende kracht heeft.

Oranje

De kleur oranje is een combinatie van kleuren en bevindt zich in het spectrum tussen het krachtige van rood en vrolijke geel. De kleur oranje wordt veelal geassocieerd met vrolijkheid, warmte, energie en vriendschap. Oranje boven! Wij Nederlanders zijn sterk verbonden met de oranjekleur door onze koninklijke familie en het koningshuis.

Rood

Rood is een warme en positieve kleur. Een kleur die de aandacht vraagt van consumenten en oproept tot actie. Rood wordt geassocieerd met energie, opwinding, wilskracht, moed, attentie, gevaar en vastberadenheid. Maar de kleur draagt ook nog een hele andere lading met zich mee, want welke kleur link je automatisch aan woorden zoals passie, liefde en romantiek? Juist, rood ♥.

Paars

Paars is een combinatie van het kalme blauw en het krachtige rood. Vroeger was de kleur paars één van de moeilijkste kleuren om te maken en te verkrijgen. Met die reden was de kleur paars ook onbetaalbaar voor ‘het gewone volk’ en konden alleen mensen van adel deze kleur gebruiken voor hun kleding en stoffen. Vandaag de dag wordt de paarse kleur daarom nog steeds gelinkt aan het koninklijke. Met paars straal je rijkdom en glamour uit. Een andere betekenis die mensen de kleur paars vaak toekennen is spiritualiteit, wijsheid en magie.

Goud

Goud is warmte, glans, welvaart en straalt luxe uit. Goud staat voor innerlijke wijsheid, ontspant en geeft veiligheid. Als het je doel is om verlangen te creëren bij je publiek, dan is dat een gouden logo. Niets creëert meer gevoel van exclusiviteit en succes dan een mooie gouden afwerking op je logo-ontwerp.
mijn favoriet

Turquoise

De mix van de kleur blauw en de kleur groen, zorgt voor een aantal van dezelfde coole en kalmerende eigenschappen. De kleur turquoise wordt geassocieerd met betekenissen van verfrissend, vrouwelijk, rustgevend, verfijnd, energie, creativiteit, emotioneel evenwicht, vriendschap en loyaliteit.

Geel

Wanneer je het gevoel van speelsheid en vrolijkheid wilt overbrengen met jouw merk, dan kies je voor de kleur geel. Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat we spontaan optimistisch worden als we deze kleur op straat tegenkomen. Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit.

Zwart

De kleur zwart verwijst naar het geheimzinnige, het onbekende. De kleur zwart wordt gebruikt om spanning en mysterie op te wekken. Vanuit de Westerse cultuur wordt de kleur zwart veelal geassocieerd met de dood. Dit komt omdat deze kleur bijna altijd bij begrafenissen gedragen wordt. Hoewel zwart vaak wordt geassocieerd met begrippen als rouw, angst en verdriet, staat deze kleur ook voor kracht en autoriteit. Daarom wordt er aangeraden zwart te dragen naar sollicitaties. Met zwart maak je een krachtige indruk vanaf het eerste moment, maar pas op, het blijft een moeilijke kleur om te verwerken in je merk of huisstijl door alle negatieve associaties.

Wit

We weten dat wit, net zoals zwart, niet als officiële kleur kan worden bestempeld. Toch heeft deze niet-kleur wel degelijk effect op ons gedrag en onze emoties. Wit wordt geassocieerd met onschuld, waarheid, reinheid of maagdelijkheid. Om die reden dragen artsen en verpleegkunde witte kleding en dragen bruiden een witte jurk als ze trouwen. Van oudsher wordt wit ook geassocieerd met religie, God en alles wat ‘heilig’ is. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld eeuwenoude schilderijen waarbij heilige personen omringd worden door een wit licht.

Bruin

Bruin is de kleur van de aarde, van gronden en van organisch. Daardoor associëren wij begrippen als ruwheid, landelijk en onbewerkt met de kleur bruin. Deze ruwheid zorgt ervoor dat bruin een mannelijke en stoere uitstraling heeft. Ook is bruin een goede keuze voor merken die voor standvastigheid, traditie en ervaring staan, bruin roept immers het gevoel van geschiedenis op. Waar geel wordt geassocieerd met de lente is bruin een kleur die typerend is voor de herfst, een kleur die past bij het gevoel van samen voor de houten kachel zitten. De kleur bruin brengt een warme, authentieke, verfijnde en ambachtelijke sfeer met zich mee.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over je huisstijl?

Heb je een vraag die ik snel voor je kan beantwoorden?
WhatsApp Chat
Stel jouw vraag hier, ik reageer supersnel! Groetjes, Angelique